Šta to dijete u tebi pamti?

Sjećaš li se, kad si bio mali, koliko te je boljela svaka pomisao na izvučene uši, kaiš ili šibu?
Sjećaš li se kako si htio da nestaneš kada ti se plakalo i vrištalo jer nisi znao šta drugo da uradiš, a oni su i to branili?
Sjećaš li se svojih pokušaja da otkineš komadić ljubavi od tih zauzetih, tempiranih robota i njihovog „Idi u sobu…“?

Osjećaš li prazninu, samoću i bol kada razmišljaš o djeci koja su „imala sve“, koju su roditelji „imali“, a koja nisu imala roditelje?

Hej, mali ti, saslušaj me kratko. Da, da, ti – mali, kada si imao 6 ili 7 godina. Tebi se obraćam, djetetu u tijelu odraslog. Možda ćeš čuti ono što ti još niko nije rekao.

Ti si sjajan! Imaš lavlje srce, bistru glavu, široki osmijeh, i iskrenost na kojima bi ti mnogi odrasli pozavidjeli. Super ti ide igranje i odlično si napravio onaj avion od papira, zadivljena sam! Nema veze što imaš modrice i što si se isprljao, sredićemo to. Malo te boli? Ma proće za minut, vidjećeš. Hej, a šta si ono još radio danas? Kakav crtež, da vidim? Wow, izgleda fenomenalno! Hoćemo li ga staviti u galeriju na zid? I ja mislim da će pristajati tamo. Super!

Zašto spuštaš pogled? Tužan si? U redu je, slobodno plači. Ma možeš i rukavom, pusti sad maramice. Je li okej da te zagrlim? Aha… pa dobro. Evo jastuka, vrišti u njega slobodno. Važi, skloniću se tamo, ali ti dođi po mene kad budeš želio. Pokucaću ti kasnije, može?

Pričaš mi kako su te nemilosrdno tukli, a da nisi ni bio kriv. Kažeš da su te tjerali da sam odabereš šibu. Kada bi se naljutili, oni bi se derali na tebe, psovali, vukli te za uvo i izricali najstrožije kazne. Nema treninga, nema odlaska kod bake, nema korištenja makaza, nema gledanja TV-a, nema igrica, nema druženja sa ekipom ispred zgrade, nema računara, nema fudbala na igralištu, nema tvoje omiljene plišane igračke, nema… ničega. Kažeš da su tu bili samo oni.

Samo oni, u svojoj potrebi da te kazne i da spriječe da više ikad uradiš nešto kako oni ne bi.

Oni, za stolom za ručak, dok ćuteći jedu i mrko te gledaju jer se duriš, a ti si povrijeđen.

I oni, koji su svom umoru i svojoj ljutnji dozvolili da prerastu u bijes i agresiju ka tebi.

Oni, koji te nisu ni pitali kako si i šta misliš, niti su te saslušali kada si tražio pomoć.

Samo oni, kojima ti po ko zna koji put nisi bio dovoljno dobar, poslušan i vrijedan pažnje.

Pored tebe samog, tu su samo roditelji.

Mali ti, upamti ovo: ti nisi kriv. Imaš pravo da se ljutiš jer te veliki nisu poštovali. Ti si taman.

A sad ti, veliki, razmisli o tome kad si posljednji put pričao sa malim u sebi. Kako to očekuješ da budeš miran dok u malom tebi ključaju ljutnja i tuga? On je nesrećan jer se osjeća napuštenim. Ne pamti kada ga je neko saslušao, uvažio ili ohrabrio. Da bi se zaštitio on gradi zidove, naoružava se mehanizmima odbrane i kuje rezervne planove. Veliki, imaj razumijevanja i imaj ljubavi – naročito sad kad vidiš da odrasli to za malog nisu imali.

Onda pogledaj sebe, i oko sebe. Stasao si u odgovornu, sposobnu i samostalnu ličnost. Imaš sve što je potrebno da preuzmeš odgovornost za procese u sebi. Dozvoli sebi da proživiš i ispoljiš sve emocije. Samo tako njihovi simptomi će da nestanu. Koristi olakšice: piši, trči, pedalaj, slikaj, plači, vrišti, utoni u zagljaj osobe od povjerenja i budi ono što jesi. Voli sebe. Voli! I pusti drugima da te vole. Sjajan si!

Roditelji, vi radite najbolje što znate. Hvala vam za to. Da niste bili baš takvi, ni mi ne bismo imali kvalitete koje danas imamo. Zapamtite, vi ste za svoju djecu (bili) čitav svijet. Modrice prođu, majice se operu, čovjek se naspava i odmori, pare dođu i odu, ali djeca osjećaju i pamte. Šta je to dijete u vama zapamtilo?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s